Ontstaan

We gaan even terug in de tijd

In de begin jaren 80 besluiten twee jonge schoolvrienden, die beiden fanatieke sporters zijn, de opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Tilburg te gaan volgen. Pieter Pas, basketballer, Karateká en begenadigd atleet op het onderdeel 10-kamp en Eric de Ruijter schaatser. 10-voudig allround kampioen van zuid Nederland. Bij beiden is sport er dus met de paplepel ingegoten.

Nadat Pieter de sportacademie had afgerond ging hij Bewegingswetenschappen studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn praktijkstage en scriptie voldeed hij in Italië bij het Italiaans Olympisch Comité (C.O.N.I.) bij de topsport -en onderzoeksafdeling 'Istituto di Scienza dello Sport' in Rome. Na het behalen van zijn doctoraal keerde Pieter terug naar Rome en werkte vervolgens nog 7 Olympische jaren voor het Italiaans Olympisch comité. Daar heeft hij gewerkt als inspanningsfysioloog, sportonderzoeker en begeleider van topsporters en trainers. Zijn meest aansprekende projecten op het gebied van testing & trainersbegeleiding zijn wellicht het Nationaal volleybal team, Nationaal dames Softbal team, Voetbalclub ss Lazio, Ferrari Team en de Italiaanse wielrenners op weg naar twee gouden olympische medailles in Atlanta. Pieter heeft ook de nodige wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Eric heeft na zijn studie veel ervaring opgedaan met lesgeven als sportinstructeur in het leger en later als opleider bij een gespecialiseerd bedrijf in verbeteringstrajecten bij fysieke arbeidsprocessen.

In 2001 hebben Pieter en Eric besloten samen een sport- en begeleidingsinstituut te starten voor fitness en wedstrijdsporters waarin zij hun kennis en ervaring konden bundelen. Dit luidde de start in van Sport Assistance.

De professionalisering van de sportbegeleiding in Nederland stond destijds nog in de kinderschoenen als we dit vergelijken met Zuid Europese –en Oostbloklanden. Denk hierbij aan het door AC Milan ontwikkelde summum op het gebied van professionele begeleiding, het fameuze Milan-Lab. De oorsprong van dit instituut en van Sport Assistance is feitelijk dezelfde, het al eerder genoemde Italiaans Olympisch Comité CONI, dat zeer veel tijd en geld heeft geïnvesteerd in sportonderzoek.

Met de Olympische topsport expertise die Pieter vanuit Italië naar Nederland bracht en de kennis die Eric heeft opgedaan op het gebied van arbeid- en arbo- gerelateerde verbeteringstrajecten, hebben zij zich vanaf 2001 beziggehouden met de ontwikkeling van een voor Nederland uniek product op de volledige breedte van sport en bewegen.